Het dagboek van een student: KOOK- & EETTIPS VOOR (en van) EEN LEEK!

Afgelopen maand was kápot zwaar. Ten eerste zorgt op jezelf wonen al voor de hoognodige stress (zie vorige blogbericht). En om het nog erger te maken, is school twee weken geleden weer begonnen. Ik heb in een week totaal wel ZES contacturen, belachelijk! Dat betekent dat ik naast al dat slapen, series kijken en uit m’n neus vreten ook nog eens twee maal per week voor drie uur naar school moet!

Alsof dat nog niet genoeg is, moet ik nu plotseling ook zelf de was doen, stofzuigen en misschien nog wel het lastigste: zelf koken. Oh god, wat heb ik veel fouten op gebied van voedsel en versnaperingen gemaakt de afgelopen weken. Ik heb echt onder erbarmelijke omstandigheden geleefd. Ik heb ingrediënten met elkaar verward,  muesli met banaan als avondeten gehad, water laten aanbranden, zelfs beschimmeld brood gegeten (lekker kotsen) en nog veel meer afgrijselijks. Was er toentertijd maar iemand  die een blogberichtje had geschreven met tips voor een student over wat wel/niet te doen met eten…

Om het goed te maken met mezelf van een maand geleden heb ik een lijst van tips opgesteld (allemaal uit eigen ervaring!), zodat dit soort gekkigheden zich NOOIT meer zullen voordoen. Natuurlijk publiceer ik dit ook voor alle andere lieve, luie, op-zich-zelf-wonende studentjes die ook maandelijks moeten teren op studiefinanciering. Hierbij presenteer ik u, de grote, grandioze:

KOOK- & EETTIPS VOOR (en van) EEN LEEK!

(1). Als er in je recept crème fraiche staat, gebruik dan ook echt crème fraiche en niet iets wat daarop lijkt. Zoals yoghurt. Je wilt namelijk niet dat je spaghetti naar yoghurt smaakt. Geloof mij. Dat wil je niet.

(2). Heb je trek? Maar wil je niet dik worden door al die marsen, zakken chips en rijsttafels die je naar binnen werkt als je weer eens zin hebt in iets te eten? Drink dan eerst een groot glas water leeg. Heb je hierna nog steeds trek? Eet sla! Heb het zelf (best wel redelijk vaak) uitgeprobeerd en het werkt! (Deze tip noem ik: slankie).

(3). Koop op z’n minst één grote (sla)kom. Je sla eten uit een steelpan is ook niet alles. En je wilt natuurlijk geen flater slaan bij je vrienden wanneer je de popcorn uit je kussensloop moet eten.

(4). Probeer gewoon altijd eerst euroshopper of het goedkoopste merk dat je kunt vinden in de supermarkt. Ik heb wel eens gehoord dat als ze iets van het A-merk over hebben, ze hetzelfde product soms gewoon in een andere verpakking gieten en dat als goedkoper merk verkopen! Geloof je nou echt dat ze voor AH Excellent, Euroshopper of het A-merk mozerella drie verschillende mozerella-fabrieken hebben? Dacht ’t niet. Daarnaast onnodig om 0,50 cent meer te betalen voor iets waartussen je waarschijnlijk het verschil niet eens proeft (tenzij je Gordon Ramsay bent). En ik bedoel, je kunt voor 0,50 cent ook zoveel leuke dingen doen! Pingpongballen kopen bij de Action bijvoorbeeld. Fucking leuk.

(5). Zet geen, ik zeg, GEEN, snoepjes in je kamer. You will eat them, and you will die.

(6). Zolang je geen date of je schoonmoeder op bezoek hebt waarvoor je hebt gekookt, eet dan gewoon uit de pan. Hoef je weer een bord minder af te wassen. En een mes gebruiken om het eten op je vork te schuiven is al helemaal niet nodig. Voor de echte die-hards: werk je eten naar binnen met de spatel waarmee je hebt gekookt. Voor die-die-hards: roer en eet je voedsel met je handen! Nooit meer afwassen, feest! (Ik heb het level ‘die-hard student’ al behaald, zoals je op de foto kan zien).

(7). Wanneer je vrienden op bezoek komen, koop dan geen croissantjes voor ze. Het zal een week lang croissantvlokken sneeuwen in je kamer.

(8). Ik heb zo een schattig ‘maak-zelf-ijsjes-ding’ gekocht. Super cheap en leuk, want je kan gewoon zelf verzinnen wat je in je ijsvormpje gooit! Voor de gezonde versie doe je er gewoon vruchtensap met yoghurt in. Oh, en wel even opletten dat je dit recept goed volgt en geen crème freche gebruikt i.p.v. yoghurt, ha-ha. De echte die-hard student maakt natuurlijk malibu-ijsjes, of vodka-jus d’orange ijsjes of… Zou rode wijn ijs lekker zijn?

(9). Als je zelf yoghurt wilt maken, zet dan een glas melk minstens drie dagen in je warme kamer. Werkt gegarandeerd!

(10). Je bent een student. Je werkt al hard genoeg voor school. Je fietst al vaak genoeg heen en weer richting de supermarkt/bibliotheek/de Wallen/….. Je leert, leest en doet gewoon al genoeg op een dag. Dat je dan te lui bent om naar de keuken te lopen om een glas te pakken en gewoon het pak sap aan je mond zet, vindt dan ook niemand erg.

(11). Na het gasfornuis, de koelkast en je kaasschaaf is een waterkoker het fijnste keukenvoorwerp dat je kunt bezitten. Het water kookt nog sneller dan het licht! En met jouw drukke leven als student is dat natuurlijk iets wat je goed kunt gebruiken. Voor thee, noodles, cup-a-soup en… heet water.

(12). Een knoflookpers behoort ook tot erg fijn keukengerij. Natuurlijk niet hoognodig, maar zelf je knoflook snijden en vervolgens vijf dagen niet in je neus durven peuteren omdat je vingers zo erg naar knoflook meuren is nog véél erger. Voor degenen met een vriendinnetje hoop ik niet dat zij deze tip voor het eerst horen……..

(13). Wanneer je op jezelf woont, zul je er pas echt achter komen hoe snel dingen beschimmelen. Was ik een paar dagen weg, had zich een hele nieuwe samenleving met eigen cultuur gecreëerd in m’n vuilnisbak. Tenzij je nieuwe vrienden wilt maken, kun je om dit te voorkomen stickers met ‘ten minste houdbaar tot’ op je producten plakken, zodat de datum beter zichtbaar is!

Vraag van de week

‘Ik ging met al m’n goede vibes naar de supermarkt en kwam vervolgens met lasagne, twee zakken chips en een pak spareribs thuis. Hoe kan ik dit voorkomen? HELP MIJ!’, aldus Rosanne. Mijn antwoord: Ten eerste Rosanne, raak niet in paniek. Wij als studenten maken allemaal fouten en we steunen elkaar.  Mijn tip: Maak een lijstje met wat je wilt gaan kopen voordat je naar de supermarkt en hou je daaraan! En ga al helemaal niet met honger naar de supermarkt. Laat dus in het vervolg je vibes maar thuis, Rosan.

Dit was het weer voor deze keer lieve zoete dropduifjes! Voor de volgende keer is het onderwerp: ‘De etiquette voor een inwoner van Amsterdam’. Altijd al willen weten met welke snelheid je door de Negen Straatjes kan racen? Of hoeveel hoeren er nou eigenlijk in totaal op de Wallen staan? Stel je meest spannende/interessantste vraag over Amsterdam aan mij en wie weet beantwoord ik hem volgende keer! (Misschien ook wel niet, ik beloof niks. Waarschijnlijk heb ik over een week het idee om over het bruisende uitgaansleven in Oceanië te schrijven).

Dikke X van een Leek!

(Credits gaan uit naar Rosanne voor tip nummer 10, 13 en natuurlijk de vraag van de week).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *